Menjar conscient – Com ens alimentem /nodrim

El que comparteixo en aquest petit article és la meva experiència de vida, ni més, ni menys. No està avalada per algú més, que per mi. Si ens obríssim tots a compartir les nostres experiències de vida, sense la por que ens dóna que la nostra veracitat no sigui alguna cosa que pugui ser suficient per donar credibilitat. Això implica, la intenció, del perquè comparteixo la meva experiència de vida.

El motiu principal és aquest formigueig que sento, que la meva experiència de vida potser pot servir-li a algú més que a mi. Potser no íntegrament, si, en el que la persona senti que vibra i vulgui recollir per a si mateix.
Després de diversos anys de treball intern (encara segueixo en això) on les teràpies alternatives m’anaven facilitant cada vegada més connectar amb la meva capacitat d’escolta de la intuïció (que tots tenim en néixer, solament que la rutina diària ens crea sordesa crònica) vaig entendre i constati que l’escolta de la nostra forma de relacionar-nos amb el menjar, té molt a veure amb l’energia que després tindrem disponible, tant per emprendre una acció física, com per ser creatius, o obert de cor, i en sintonia amb el més eteri.
El camí em va portar a entendre que un dels camins cap al creixement personal pansa per l’escolta a l’hora de menjar.
Està més que demostrat que la forma d’alimentar-nos, la forma en la qual hem estat programats per enfrontar-nos a l’hora de la ingesta d’aliments està molt relacionada amb les emocions.
Si entenem que estem sobre exposats a estímuls externs, en la seva majoria manipulats per indústries tals com l’alimentària, farmacèutica, entre les més destacables, podrem entendre, que en el viatge d’auto coneixement, saber interpretar i escoltar les nostres emocions davant l’alimentació, és un camí igual d’important, com és el d’un yogui, davant la meditació o el ioga…
La pediatra de Harvard Jan Chozen Bays, autora del llibre “Menjar Conscient: Una guia per a redescobrir una relació sana i alegre amb els aliments”, identifica set tipus de gana. Aquesta classificació ens ajuda a entendre com ens comportem davant l’alimentació i la manera d’alimentar-nos, quan no posem consciència davant el que ingerim.

Imatge lliure de copyright

Diferents comportaments davant l’alimentació segons el llibre de Jan Chozen Bays.

Menjar pels ulls
Desitgem menjar l’aliment en experimentar “solament amb veure-ho” la gustosa sensació “cruixent” en veure la foto de les patates fregides; sentir com la xocolata es “fon” en la boca i reconèixer com a “fresques” les fulles d’enciam i les rodanxes de tomàquet amb formatge “fos” de l’hamburguesa de la foto. Segons assenyala Bays, són moltes les recerques que han demostrat que “la vista és molt potent a l’hora d’influir en el comportament alimentari i fins i tot pot anul·lar les altres senyals de sacietat”.

Fins a quin punt ens influeix aquest aspecte a l’hora de desitjar menjar determinats aliments?

Gana per les aromes
De manera continuada estem exposats a aromes d’aliments temptadors, com el del pa o la dels croissants i ensaïmades recentment sortides del forn, el del cafè recentment fet o el de les crispetes de blat de moro a l’entrada del cinema. Els experts coincideixen en la importància de prendre consciència de la situació: parar-se abans i pensar si de debò es té gana, quantes hores han passat des de l’últim menjar, i quan queda per a la següent.

Gana o ànsia oral
L’experta en comportament alimentari ho descriu com “el tipus de gana que experimenten els qui tenen la ‘necessitat’ de provar constantment nous sabors i textures”. Una forma d’advertir aquestes sensacions és preparar-se un plat compost per aliments de diferents textures: pastanagues crues i fredes, patates calentes i cremoses, crispetes de blat de moro, colines de pa…, mastegar cada mos entre 15 i 20 vegades, i centrar l’atenció en les sensacions de la boca i en els moviments de la llengua. També resulta curiós experimentar la textura i el sabor d’aliments menys comuns, com a diferents fruites exòtiques (el maracuyá, els lichis o les nespres, entre altres) segons es provin encara verdes o al punt òptim de consum. En altres circumstàncies de pèrdua de salut s’experimenta just el contrari, la pèrdua del gust pels aliments. Esforçar-se en la presentació dels plats, en les olors i en les textures és fonamental perquè la persona malalta recuperi l’apetit i la salut.

Gana d’estómac
“Tinc atacs de gana” és una frase que reflecteix aquest tipus d’apetit, que condueix a menjar més i d’una manera desmesurada. En aquests casos, és important donar pautes i ensenyar tècniques de control de la ingesta per distingir i no confondre la sensació d’ansietat amb la gana. Tinc realment gana o en realitat és apetència per algun sabor o per algun aliment en concret? M’entren ganes de menjar sempre a la mateixa hora? Si per contra, ” l´estómac” demana algun aliment concret, la doctora suggereix observar-se a un mateix i reconèixer les sensacions que li envaeixen a cada moment. Tensió? Nerviosisme? Inquietud? Fatiga mental? Alegria? Eufòria? És possible que el cos no estigui necessitat tant de menjar, però sí de descans. Uns exercicis d’estiraments, unes respiracions profundes, sortir al carrer uns minuts a respirar aire fresc poden ajudar a identificar l’origen de l’apetit. Assaborir un te o menjar pausadament una fruita o unes torrades de cereals són algunes propostes sanes; molt més lleugeres (i digestives) que caure en la temptació de menjar la galeta de xocolata, el bombó, les patates fregides o la fruita seca.

Imatge lliure de copyrightGana corporal
respon a un dels instints més primaris: qüestió de supervivència. Per exemple, està estudiat que la preferència pel sabor dolç és innat, determinada per una predisposició genètica a sobreviure, al manteniment de l’espècie. L’especialista explica aquest tipus de gana com la necessitat orgànica de certs nutrients que es veu referida com la tirada per menjar aliments molt concrets: xocolata, pastanagues, ametlles (no altre fruita seca), formatge, sardines… També adverteix que “el cos ho demana per funcionar de manera òptima, encara que la majoria de nosaltres hem perdut la capacitat de sentir el que ens està demanant”, ja que popularment aquests comportaments s’identifiquen com a “antulls”.

Gana mental o mind hunger
El poder de la ment és immens, i és el responsable en gran manera del nostre comportament alimentari. La doctora Bays trasllada una reflexió molt interessant, que és que “quan mengem sobre la base dels pensaments, la nostra alimentació es basa en general en la preocupació”, la qual cosa ens pot conduir a menjar massa sense justificació, o tot el contrari, a dietes estrictes sense fonament dietètic ni metge, a una alimentació molt limitada i monòtona que no es pot sostenir en el temps perquè comprometria la mateixa salut física i l’equilibri mental. Pensaments com “haig de menjar menys sucre”, “haig de cuinar amb menys grassa”, “desdejuno el doble perquè tal vegada no té temps d’esmorzar”, o “després d’aquest dia tan estressant, em mereixo una xocolata” són alguns exemples d’aquest tipus de “gana”.

Gana emocional
Segons Bays, les relacions “més desequilibrades amb els aliments són causades per no atendre als sentiments”. És el tipus de gana que se sent davant un buit sentimental, menjar per compensar un dolor o un buit, per sentir-se “ple”, sentir un tipus de benestar. Amb el temps i molta ajuda, es pot aconseguir desunir gana i emocions, i veure que ja no és necessari menjar si estic alterat …

M’agrada donar valor a la importància dins del camí de autoconeixement que té l’observació i l’atenció en la nostra forma de nodrir-nos, ja que ens ajuda a prendre consciència de qui som i que part és programació o herència i quan és escolta i consciència.

Pilar Urbano – El Brot

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *